SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

e protein

  • Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1228 Data: 2023-02-18 12:10:23
  • [...] czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym z badań Ellen S. Engelson i wsp. z 2006 r. u kobiet stosowano przez 12 tygodni: dietę 1200 kcal (50% węglowodanów, 20% protein, 30% tłuszczu) trening aerobowy (3 × 35 minut tygodniowo, bieżnia 70-80% tętna maksymalnego) trening siłowy (3 × 55 minut tygodniowo, po aerobach, 3 serie x 8-10 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22948 Data: 2018-02-26 11:56:02
  • Masa mięśniowa jest celem każdego trenującego mężczyzny, jednak niektórzy współcześni panowie podążają raczej za modą na wychudzone nogi oraz słabe ciała. W odpowiedzi na zapotrzebowanie na rynku pojawiły się kroje dżinsów dopasowane tylko do wychudzonych ud, przypominających nogi kobiet (tzw. rurki). Podsumowanie W drodze do idealnej sylwetki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13802 Data: 2018-08-31 12:25:19
  • [...] mogą mieć posiłki o różnym rozkładzie makroskładników: grupa A – białka + tłuszcze, np. białko serwatkowe (40 g) + migdały (30 g), grupa B – śniadanie fast food (mała ilość protein, ogromna tłuszczów i węglowodanów), grupa C – prawie same węglowodany (np. dżem jabłkowy), grupa D – prawie same tłuszcze. Kolejny przykład: wszystko wygląda [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6076 Data: 2019-01-11 15:02:08
  • Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3716 Data: 2017-09-07 09:52:05
  • [...] ludzi jest to słuszna rada, szczególnie dla mężczyzn mających problem ze zwiększaniem masy mięśniowej. Pojawia się tu jednak kilka „ale”. Należy pamiętać o tym, iż proteiny o wolniejszej kinetyce w towarzystwie tłuszczów wchłaniają się powoli (np. uznane za wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8547 Data: 2019-01-03 14:11:24
  • [...] Najmniej realnym źródłem problemów z nerkami czy wątrobą jest białko serwatkowe. Inaczej jest, jeśli ktoś ma silnie zniszczone nerki - wtedy zalecana jest ograniczona podaż protein np. do poziomu 0,8 – 1,1 g na kilogram masy ciała. Niemniej, tego typu schorzenia nie da się zignorować i przeoczyć. Dobitnie wykażą to badania krwi, moczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2749 Data: 2020-12-21 13:26:40
  • [...] kcal dziennie więcej, a i tak osiągnęłaby swój cel redukcyjny. Szybkie odchudzanie - problemy na lata Niska ilość energii w diecie, za mała ilość tłuszczu, zbyt mała podaż protein odbijają się negatywnie na zdrowiu, co przede wszystkim widać w przypadku produkcji hormonalnej. Nie zawsze diety pochodzące od „trenerów personalnych” i rozmaitych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 738 Data: 2023-06-15 20:48:20
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535377/ Lazarou, C., Panagiotakos, D. B., Chrysohoou, C., Andronikou, C., & Matalas, A. L. (2010). C-reactive protein levels are associated with adiposity and a high inflammatory foods index in mountainous Cypriot children. Clinical nutrition, 29(6), 779-783.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 862 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • [...] ignoruje podstawowe zasady zdrowego odżywiania się. Kulturyści ponoszą o wiele większe koszty związane z niewłaściwą dietą. Co się stanie, gdy biegacz dostarczy za mało protein? Niewiele. Dla tych zawodników kluczem do robienia „formy” (osiągów biegowych) są węglowodany (rzadziej tłuszcze, w zależności od przyjętego modelu diety). Co się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2929 Data: 2021-01-05 17:37:51
  • Od czego rosną i nie rosną mięśnie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] w nowszych badaniach ustalono, iż testosteron hamuje JNK, czyli kinazę fosforylującą N-końcowy rejon białka c-Jun (jedne grupy posługują się terminem: c-Jun N-terminal protein kinase, inne: c-Jun NH2-terminal kinase, jeszcze inne: JNK/SAPK – kinaza aktywowana przez stres). W normalnych okolicznościach aktywacja kaskady JNK i p38 MAPKs [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6097 Data: 2019-01-08 10:17:38
  • Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6591 Data: 2019-08-07 06:25:57
  • Witamina C stała się niezwykle znana dzięki środowisku „szamanów XXI wieku”, którzy twierdzą, iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3794 Data: 2019-08-28 09:53:02
  • [...] 150 mg i 300 mg na kg masy ciała na dobę. Inne grupy zwierząt nie otrzymały białka, część nie otrzymała CP i funkcjonowała jako grupa kontrolna. Była to niewielka dawka protein - to tak jakby 80 kg mężczyzna dostał 6 g lub 12 g lub 24 g białka na dobę. Czterdzieści osiem godzin po wstrzyknięciu cyklofosfamidu zwierzęta badano pod kątem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6567 Data: 2021-03-09 19:29:35
  • Czy zachodnie diety powodują raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są przenoszone (translokowane) do cytoplazmy. Powiązano restrykcje kaloryczne z długowiecznością, z kolei nadmierną podaż kalorii (przekarmianie węglowodanami, tłuszczami, proteinami) ze skróconym życiem, kancerogenezą i cukrzycą. Czy IGF-1 jest kancerogenny? GH, IGF-1 i insulina mają działania wspierające rozwój raka, a podwyższony poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1065 Data: 2019-05-12 07:24:37
  • Doping: najczęstsze pytania z internetu

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Przeglądając serwisy internetowe łatwo napotkać pytania, które aż się proszą o komentarz. Szczególnym polem jest obecnie stosowanie dopingu, gdyż jest to bardzo modny temat w serwisie YouTube. I źle się stało, gdyż większość znawców dopingu nie posiada stosownej wiedzy, by komukolwiek udzielać porad. U pacjenta stwierdzono silne powiększenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5318 Data: 2019-08-12 10:50:27
  • Co jeść przed, a co po treningu? Najnowsze zalecenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli dłuższy okres postu). Na masie mieliśmy 3480 kcal. Dla osoby ważącej 80 kg było to: 200 g protein, 400 g węglowodanów, 120 g tłuszczów, czyli 800 kcal z protein, 1600 kcal z węglowodanów i 1080 kcal z tłuszczów. W trakcie redukcji tkanki tłuszczowej podaż białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2561 Data: 2021-04-16 19:14:04
  • [...] grupa dostarczała 3,4 g białka na kilogram masy ciała, a druga 2,3 g białka na kilogram masy ciała. Te osoby ważyły średnio 74,3 kg, a więc jedna grupa dostarczała ~171 g protein dziennie, a druga ~253 g dziennie. Należy dodać, iż 2,3 g protein na kg to stosunkowo dużo, a 3,4 g na kg masy ciała to już ilość kiedyś niespotykana. Wyniki? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1850 Data: 2022-08-23 10:44:17
  • Najlepsza dieta od dietetyka - na jakie diety lepiej uważać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.  Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z dużym dystansem, ponieważ białko nie jest materiałem energetycznym, tylko budulcowym. Rozbudowana muskulatura „pali” tłuszcz całą dobę, dlatego w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 571 Data: 2023-03-17 08:59:10
  • Co kilka lat pojawia się taka czy inna alternatywa dla sterydów anaboliczno-androgennych. SAA pojawiły się w obrocie pod koniec lat 40’ XX wieku, pierwsze użycie przez sportowców miało miejsce pod koniec lat 40’ lub na początku lat 50’ XX wieku (przodowali w tym radzieccy, później amerykańscy, następnie NRD-owscy sportowcy). SARM w badaniach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 65108 Data: 2017-06-02 10:25:26